Veenendaal

De groep deelnemers aan de dagtocht 2023

Zaterdag 26 augustus een heerlijke dagtocht gemaakt met diverse leden van onze afdeling, maar ook met meerdere niet leden. Zij waren het er allemaal over eens, drie prachtige tuinen gezien en leuke dingen kunnen kopen. Niet onbelangrijk het weer werkte helemaal mee!

Onderstaand twee verhalen van deelnemers aan de dagtocht en foto's van de bezochte tuinen

 

Uitje met Groei en Bloei Veenendaal

geschreven door Lily Swens

Eva en ik hadden er zin in. Toch altijd iets van een schoolreisje gevoel met de dagtocht van Groei en Bloei. De weersverwachting kon beter dus voor de zekerheid een plu mee.

Er stonden drie tuinen op het program. Na een Sultana uit het mandje van Ineke arriveerden we al snel bij Rozannie’s Hof in Mariaheide. Een hof in drie delen : formeel met buxus, een vijver gedeelte en een wat losser aangeplante tuin met aparte vaste planten. Een leuke mix met overal hoekjes met etagères met o.a. kleinbladige Hosta’s, tafeltjes met kleurrijke eenjarige planten in potten, de bloemen waren met oog voor detail op kleur uitgezocht passend bij de oude stalraampjes. De inwendige mens werd niet vergeten voor iedereen was er een flinke punt appeltaart bij de naar keuze koffie of thee. Tuingastvrouw Rozannie, sprankelde geheel in zacht lila met passend brilmontuur. Op haar stok leunend deed zij trots verslag over hun vroegere buxuskwekerij en de omslag naar de sierhof na de pensionering. Een mooi voorbeeld dat ook als je niet meer heel piep en een derde been ter ondersteuning moet omarmen kunt tuinieren op niveau.

Tijd voor de lunch : op naar het dorp Sint Anthonis, in het land van Cuijk.

De Boergondische Tuijn

Daar werden we enthousiast ontvangen door de beiden in het rood geklede Gertie en Harrie, gastvrije beheerders van “De Boergondische Tuijn “.

En Bourgondisch was de lunch zeker, met als starter kruidige tomatensoep en een tiental prachtig aangeklede salades alles uiteraard uit eigen moestuin! Diverse schalen met allerhande broodjes en beleg kortom een oog- en tongstrelende lunch. Ook aan de dames met dieetwensen was gedacht zij mochten zelfs het buffet openen. Daarbij nog keuze uit drie soorten munt en een smakelijke citroen Verbena thee.

Na deze feestelijke dis werden wij in twee groepen verdeeld en door Gertie of Harrie rondgeleid en bijgepraat over de tuin, de kas met meer dan 150 soorten tomaten, het catering bedrijf van hun zonen die biologische producten uit pa en ma’s moestuin leveren aan restaurants. De uilen, valken, hanen, dassen en vossen die op en rond hun domein een plaatsje hebben gevonden. Nieuw was voor mij het zaaien en werken in de moestuin via de Kosmos agenda van Maria Thun. Je laten leiden door de stand van maan, sterren en de planeten.

Tot slot nog een kijkje in het kleine brocante winkeltje waar je ook eigengemaakte jam en sapjes kon vinden. Een aardbeienframbozenjam wist mij te verleiden net als een grappige witte pompoen.

Met het voornemen in het komende voorjaar hier zeker terug te keren voor nog een bezoek namen we afscheid van deze Bourgondische plek.

Via een fraaie route naar Nijmegen voor de laatste tuin.

Villa Sprezzatura

Italiaans voor: "de schijn van moeiteloosheid"

Zo op het eerste gezicht voldoet de tuin aan dit idee, losse nonchalance met bravoure. Maar hieronder ligt wel degelijk een weldoordacht en uitgevoerd concept. De bedenkster van deze droomplek is Karin de Boer, een oude bekende voor de meeste van ons.

Wij bezochten eerder haar voormalige onderkomen “De tuin bij het huis van de Professor“ in Wageningen. Als tuinarchitecte kon ze hier in haar nieuwe woning helemaal los gaan en wat een resultaat na amper twee jaar. De nonchalante beplanting contrasteert prachtig met de witte strakke Villa. De omlijsting met de hoge, oude, “leen bomen” van de buren maken het schilderij tot een plaatje van formaat.

 

In de oranjerie onder het genot van thee en plaatgebak uit eigen keuken hoorde we van Geert wat er nodig was geweest om de oude Villa die 20 jaar te koop had gestaan weer naar 2023 te brengen. Nou onder alle nonchalance lag dus een heel nieuw dak, een lichtkoepel in het souterrain naar een voorbeeld van een oude tomatenkas uit 1840. Dezelfde smid zorgde ook voor het stijlvolle hek en uithangbord bij de entree. Wat grondverzetmachines waren er ook nog aan te pas gekomen maar toen kon het stel hun droomtuin opbouwen. Binnen het lege canvas dirigeerde Karin en sjouwde Geert met potten, planten, Victoriaanse kasjes en alle dingen die er nodig waren voor de sfeer van Sprezzatura.

En dan het tweede verhaal

Wat een Dagtocht!

geschreven door Tineke Roos

 

Ik ben al heel lang lid, maar nog nooit mee geweest met de dagtocht. Maar na deze super ervaring volgend jaar zeker weer!

Vroeg opstaan die zaterdag en op naar de bus. Deze stond keurig op tijd klaar en de groep was stipt om 9 uur gereed om te vertrekken. Het gekwebbel in de bus voorspelde een heel gezellige dag.

Op naar de Rozannie’s Hof, een aardige rit naar Mariaheide tussen Uden en Veghel. In de landelijke Brabantse omgeving lag de tuin van het echtpaar. Hier werden we getrakteerd op koffie met een hele flinke punt appeltaart. In de tuin was duidelijk te zien dat zij hun leven lang in de Buxus kweek hadden gezeten. Eén van de drie tuinen stond vol met o.a. buxus struiken in vele soorten, vormen en maten, wat een snoeiwerk! Je kunt je niet voorstellen hoeveel uur hier in zit. De tweede tuin was duidelijk de hobby van de vrouw des huizes, heel veel planten in een meer dan keurig onderhouden tuin. Een verzamelaarsplaats van verschillende soorten planten. Druk werd er gekeken en overlegd om te bepalen om welke plant of variëteit het ging. Het strak bijgehouden plantenboek van mevrouw bood nogal eens uitkomst. De derde tuin bestond voornamelijk uit smetteloos gras met een mooie vijver en daarachter een border met welgekozen bomen en struiken (kleur, hoogte, vorm van blad etc.).

Eenmaal weer in de bus gingen we naar St. Anthonis, en dat ligt ook in Brabant, maar dan richting Boxtel. De Boergondische Tuijn is al eens beschreven in de Iris volgens mij. Na ontvangen te zijn door de eigenaren, werden we verzocht in de speciaal hiervoor ingerichte ruimte plaats te nemen. Uitgelegd werd hoe zij biologisch werken en een lunch hadden samengesteld van hun eigen producten. Na een heerlijke kop soep, werd het buffet eer aan gedaan. Wat een mooie variatie aan lekkers en heerlijk opgemaakte broodjes en ‘salades’. De kruidenthee, of koffie, smaakte hier goed bij. De groep splitste zich hierna in tweeën en onder leiding van de gastheer of gastvrouw gingen we door de tuin(en). Wat we zoal te zien kregen waren: opvang kippen, cavia’s, konijnen en duiven, mini schaapjes in de hoogstam boomgaard, moestuin met kaviaarplanten (iets om op te zoeken J), 62 soorten tomaten, kunst voorwerpen, bloemenpluktuin en als laatste de brocantewinkel. Met o.a. potjes zelfgemaakte jam, een theepot, kanten kleedje en veel opgedane informatie gingen we weer de bus in. Op naar Nijmegen.

We hebben er al een aardige dag op zitten als we door de chauffeur van de bus worden afgezet bij Villa Spretzzatura. De naam betekent ongeveer: De schijn van moeiteloosheid; Iets heel goed doen, op zo’n manier dat het gemakkelijk lijkt. Wie de ware kunst beheerst, wekt de indruk dat het geen kunst is. En dat hebben de eigenaren waar gemaakt!

Bij het binnenlopen via de oprit, werd je als het ware naar binnen gezogen door de tuin. Ik werd er stil van. In de Oranjerie, met een onverwachte lichtkoepel in de vorm van een antieke kas, werden we ontvangen met koffie/thee en een stuk appeltaart. Pas 3 jaar is het echtpaar hier bezig met hun tuin, maar wat een plaatje. Wat het mooiste was? Gewoon alles, vanaf het uitzicht op het balkon, de kleurgroepering van de planten, de vijver met zijn doorkijk, de formele tuin, de witte tuin, de rotstuin, de vele vele kuipplanten, de jungleborder, het bospad, het prachtige amfitheater of de kassen met heel veel soorten pelargoniums tot en met de snijbiet in de borders om het plaatje volmaakt te maken. Ik heb genoten en komt hier zeker terug, samen met mijn man, ik heb namelijk wat ideeën opgedaan. Heb nog een drietal Aeoniums (vetplanten) gekocht, ga daar eens mee aan de slag. Veel te snel kwam aan dit bezoek een einde. Eenmaal in de bus op weg naar Veenendaal, vielen de eerste regendruppels waar onze tuinen zo naar snakken.

Ineke, Maria en eigenlijk alle Groei & Bloeiers die iets hebben bijgedragen aan deze dag, bedankt voor de organisatie, al het lekkers en de gezelligheid. Tot volgende jaar.