Veenendaal

Tegelwippen

Veenendaal wipt 39415 tegels tijdens NK Tegelwippen en eindigt op de 3e plaats in de categorie middelgrote gemeentes

Bij deze vierde editie van het NK Tegelwippen van maart tot en met oktober werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser.

Recordaantal deelnemers

Dit jaar deed gemeente Veenendaal samen met een recordaantal van 173 andere gemeentes mee aan de tegelwip-competitie. Vandaag konden we dan eindelijk de eindstand bekend maken en gemeente Veenendaal wipte 39415 tegels en is daarmee op de 3e geëindigd in het klassement middelgrote gemeentes. Alle inwoners hiermee van harte gefeliciteerd!

Succes voor vergroening

Wethouder Dylan Lochtenberg is trots op de derde plek voor Veenendaal: “Alles staat en valt natuurlijk met draagvlak en participatie, bij zowel inwoners als de gemeente. Deze derde plek is een mooie stimulans om ook in 2024 door te gaan en het samen nóg beter te doen.”

Want net zoals in de voorgaande jaren pakten de Veenendaalse inwoners in grote getalen de schep op en droegen hun steentje bij. Tweemaal bezochten veel Veenendalers de Tegelcontainer, waar zij in mei en oktober gewipte stenen gratis konden afvoeren in ruil voor tuinplanten. Ook werden er in Veenendaal volop geveltuinen aangelegd, boomspiegelfeestjes georganiseerd en gestruikroofd waarbij oudere beplanting een nieuwe bestemming kreeg. Ook de gemeente verving een hoop tegels door groen om zo de biodiversiteit te stimuleren en de openbare ruimte te verfraaien.

82 voetbalvelden meer groen

Wat in 2020 begon als tweestrijd tussen Amsterdam en Rotterdam, is uitgegroeid tot een landelijke competitie waaraan 50% van alle Nederlandse gemeentes meedoet. In totaal zijn er dit jaar 4.548.466 tegels gewipt, gelijk aan 413.000 m²: zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij.

Gemeenten Arnhem, Vlaardingen en Halderberge winnen de gouden scheppen: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Arnhem verwijderde de meeste tegels (461.850, ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels) en wint daarmee ook de gouden tegel.

De klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt, terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als spons functioneren en hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.