Veenendaal, Rhenen e.o.

Zaaien in bakken


In het voorjaar (februari/maart) zaaien betekent een zomer vol planten. Hieronder lees je hoe je kunt zaaien in bakken. Je kunt natuurlijk ook zaaien in de volle grond maar dat kan pas later in het jaar als er geen kans meer is op vriezend weer (eind mei pas mogelijk).

Benodigdheden

  • Zaai- en stekgrond
  • Zaden
  • Verspeenvorkje
  • Potgrond
  • Potjes (eventueel zelf gemaakt)
  • Naamplaatjes
  • Potlood om de naam van de plant op de naamplaatjes te zetten
  • Bakjes om in te zaaien
  • Plastic folie of glasplaat om de zaadjes mee af te dekken

 

Zaaien in bakken

Je kunt je plantjes al vanaf februari binnen voor zaaien en verder laten groeien. Hieronder vind je een stappenplan voor het zaaien in bakken.

Stappenplan

Gebruik voor zaaien speciale zaai- en stekgrond. Deze speciale grond is vrij van ziektekiemen, bevat geen mest (niet nodig om te kiemen), is schoon en luchtig en geeft het beste resultaat. Later ga je potgrond gebruiken want daarin zit meer voeding die de zaailingen helpen met verder groeien.

  1. Vul een bak met zaai- en stekgrond.
  2. Zaai de zaden zo dun mogelijk en druk de grond goed aan. Als het grote zaden zijn kun je met de punt van het verspeenvorkje of met een potlood ook gaatjes in de aarde maken waar je de zaadjes in stopt. Strooi in beide gevallen vervolgens nog een laagje zaai- en stekgrond over de aarde heen ongeveer net zo dik als het zaadje is. Zet een naamplaatje erbij zodat je later nog weet wat je gezaaid hebt.
  3. Geef water met een plantenspuit (met zachte straal) zodat de zaden niet op een hoopje worden gespoeld.
  4. Bedek de bak met doorzichtig plastic folie of een glazen plaatje en zet ze in een vensterbank. De plantjes gaan snel kiemen door het licht, het vocht en de warmte die onder folie of glas ontstaat. Vanaf het moment dat er groen boven de grond te zien is, kun je het folie of het glas steeds iets langer van de bak af halen. Doe dat in het begin een uurtje en dan steeds iets langer, later kun je het er een dagdeel (ochtend of middag) af laten.
  5. Als de kiemplantjes twee of meer blaadjes hebben, kun je ze in een eigen bakje met potgrond zetten. Dit heet verspenen. Gebruik hiervoor de platte kant van het verspeenvorkje. Hiermee lepel je het plantje met wortel en grond voorzichtig uit de aarde. Probeer het plantje bij een blaadje vast te houden terwijl je verspeent. Je kunt ook proberen te verspenen met een potlood waarmee je het plantje samen met een beetje grond voorzichtig optilt. Let op dat de worteltjes van de plantjes niet beschadigd raken.
  6. Vul nu een potje met potgrond en zet hier de zaailing in. Een potje van krantenpapier of een wc rolletje (erg handig) kun je straks samen met het plantje in de volle grond zetten, want de grond zal de krant of het rolletje verteren. Geef het plantje steeds voldoende water, of zet bijv. de rolletjes in een grotere bak en vul deze met water. 
  7. Zet in ieder potje een naamplaatje (zelf gemaakt)!!
  8. De verspeende plantjes kunnen (als ze weer iets groter zijn) overdag, als het niet vriest, naar buiten. Anders worden ze te slungelig. Dit heet afharden. Je begint met een half uur en laat het steeds iets langer buiten. Het maakt gezaaide planten sterker als ze elke dag iets langer aan koudere lucht worden blootgesteld.

TIP 1  Maak zelf naamplaatjes van lege plastic boterbakjes (die je eerst goed afwast om vetvrij te maken) en waarvan je stroken knipt. Zet de naam van het plantje erop met potlood dit is watervast.

TIP 2  Kom ook eens (samen met je ouders) naar de Plantenruil- en stekjesruilmarkt van Groei en Bloei die ieder voor- en najaar wordt gehouden bij gebouw De Groenhof aan het Prins Willem Alexanderpark 317 in Veenendaal. Dit jaar is dat op 19 april 2025 en 11 oktober 2025. Daar kun je gratis plantjes ruilen die al groter zijn.