25 augustus 2018 naar Drenthe

Ook in 2018 hebben we weer een dagtocht georganiseerd. Op zaterdag 25 augustus gaan we 3 tuinen bezoeken in de provincie Drenthe!

We vertrekken om 8.00 uur ’s morgens vanaf de Groenhof en bezoeken als eerste tuin “De Roos van Hijken” van Petra en Luc ter Beek. We drinken eerst een kopje koffie/thee met wat lekkers erbij en gaan daarna deze prachtige tuin bezoeken. De tuin is ongeveer 7000 m2 groot en heeft een gevarieerde beplanting met vaste planten, grassen, rozen, éénjarigen, bijzondere heesters en heggen. Achter deze heggen is een grote moestuin. Er is tevens een boomgaard. Zij tuinieren in Victoriaanse traditie en bedoelen hiermee dat ze met en in de tuin leven, het hele jaar rond. Ze eten zoveel mogelijk uit de tuin en vermeerderen eigen planten en bloemen. Deze stekken en planten zijn te koop. In de wintermaanden richten zij zich ook op andere dingen; Luc maakt potten, vazen en tuingericht keramiek in hun pottenbakkerij en Petra exclusieve zilveren sieraden, gecombineerd met (half)edelstenen. Deze artikelen zijn tevens te koop.

In de Groei & Bloei van juli 2014 staat een reportage met prachtige foto’s van deze tuin, die op haar mooist is in de nazomer. Ook staat er een artikel in de Buitenleven van oktober 2016 en in Landleven nr. 11 van 2016.

Hierna brengt de bus ons naar Ruinen waar we worden afgezet bij “De Luie Tuinman”…..ik kan u verzekeren dat Jan en Nicolette Nauta, hun tuinman Hans Emmelkamp en de weekendhulpen allesbehalve lui zijn! Hier gebruiken we de lunch in het tuincafé “De Vlijtige Lies”; waar ook een winkeltje is met ongewone artikelen uit alle windstreken. Na de lunch gaan we de tuinen in - we krijgen een wandelgidsje mee die ons door 25 thematuinen op 10.000 m2 voert. We komen langs o.a. een zonnetuin, een vijver, een regenboogtuin, een purperen border, een prieel met een enorme rambler-roos de “Bobby James”, een Platanentuin met borders vol Dahlia’s, enz. We eindigen bij hun kwekerij “De Kwieke Kweker” en hier zijn vaste planten en terrasplanten te koop. De kwekerij en het winkeltje liggen vlak bij elkaar……

In de wintermaanden runnen Jan en Nicolette een kleinschalig hotel in Kenia en organiseren daar reizen met een (kleine) motorfiets….. Half maart komen zij terug en brengen de tuinen op orde om in april weer open te gaan.

De laatste tuin die we gaan bezoeken ligt een kwartiertje rijden verderop. Het is “De Tuin van Joke Kuiperij” in Koekange. Deze tuin bestaat uit verschillende delen die in elkaar overlopen en in sfeer variëren, maar altijd weelderigheid en natuurlijkheid uitstralen. In deze 4000 m2 grote tuin vinden we o.a. bijzondere bomen en heesters, schaduwplanten met een hoofdrol voor bladvormen, luchtige borders geflankeerd door knotwilgen, een boomgaard omringd door witte borders, diverse borders in bijzondere kleurencombinaties en een pluktuin. Joke geeft ons info mee over de tuin en loopt zelf ook in de tuin rond. Er is hier voor de liefhebbers een kleine collectie bijzondere tuinplanten te koop, bovendien verkoopt zij zaden van een- en tweejarigen en een aantal vaste planten uit de tuin. We drinken hier ook een kopje koffie/thee met wat lekkers erbij.

Als we uiteindelijk zijn uitgekeken brengt de bus ons terug naar De Groenhof, waar we tegen 18.00 uur weer hopen te zijn.

Het is ons gelukt om deze complete dagtocht weer voor € 50,00 aan te bieden aan onze Groei & Bloei leden; niet-leden betalen € 55,00. De dag kan alleen doorgaan als er zich minimaal 40 personen opgeven; er kunnen 50 mensen mee in de bus.

Alle tuinen beschikken over een website, op deze sites staan prachtige foto’s en nog meer info over de tuinen. www.roosvanhijken.nl   www.deluietuinman.nl  www.detuinvan.nl

U kunt zich opgeven voor deze dagtocht bij Ineke van den Bosch: vdbosch.ineke(at)gmail.com of tel. 06 13 24 17 51.

Heeft er misschien iemand de Buitenleven van oktober 2016, waar een artikel over “De Roos van Hijken” instaat, voor mij?

Een hele Tours - Blik op de Tuin 876