Zelf een veranda bouwen

Dat was de wens, maar daar gaat wel enige voorbereiding aan vooraf. Eerst een tekening maken op schaal, daar was de winter geschikt voor. Vervolgens kijken op de website van de gemeente of een omgevingsvergunning nodig is. Blijf onder de 3 m hoogte en bebouw in totaal minder dan 50 % van je tuin, dan is er geen vergunning nodig. Wel vooraf een gesprek met de buren voeren om verrassingen te voorkomen. Op Marktplaats gekeken naar goede geschikte 2e handsmaterialen, helaas alleen de dakpannen gevonden, oud Hollandse rode dakpan voor een koopje. Alle balken zijn van eikenhout: de staanders 15x15 cm, de liggers 15x18 cm. Om eikenhout en de gewenste maten te krijgen heb je een houtzagerij nodig, die werd gevonden in Stroe. De planken van beide zijwanden zijn geïmpregneerd vurenhout, buitenzijde gepotdekseld, binnenzijde glad. Om het geheel stevig overeind te krijgen en te houden, zijn 7 poeren gestort met daarin een draadeind waarop de staanders rusten. Kun je dat allemaal alleen bouwen? Echt niet. Je hebt wat extra handjes nodig om de staanders overeind te zetten en de liggers te plaatsen. Maar met goed voorwerk is dat prima te doen. Wel heb je wat gereedschap nodig, want met een duimstok en een potlood alleen kom je er niet. Een afkort- en cirkelzaag en een elektrische schaafmachine doen wonderen. Meer weten, kom het zien.

Veranda fam. Schoonhoven, Rossiniweg 24, Veenendaal. Tel. 0318 – 540598.

Volkstuin: het gewas bij de buren…….
bloemen, bijtjes en vlinders