Veenendaal

Meer vogels in en om de tuin

Op dinsdag 13 oktober 2020 geeft Koos Dansen uit Arnhem bij ons een lezing over vogels in en om de tuin.

Bijna iedereen vindt het leuk om vogels in zijn of haar tuin te zien en te horen, maar welke soorten kunnen we verwachten en wat we kunnen doen om ze te lokken en uit te nodigen?  

Zowel de tuin zelf als de omgeving daarvan spelen hierbij een rol. Hoe gevarieerder des te meer vogels. Op een landgoed of in een flink park met oud en jong bos, bloemrijk grasland, waterpartijen en wat agrarische activiteiten broeden al gauw 60 tot 70 soorten.

Heel wat daarvan komen ook in tuinen. Hoeveel en welke hangt af van de ligging, de grootte, inrichting en het onderhoud. Zo spelen de aanwezigheid van bomen, besdragende struiken, beschutting zoals een met klimop begroeide schutting of schuurtje, water in de vorm van een vijver(tje), nestkasten en een gevulde voertafel of vetbollen een rol. Zo komen in een gemiddelde tuin al gauw 10 tot wel 25 en in een grotere bos- of landgoedtuin wel 30 tot 60 vogelsoorten. Wie mussen, mezen en merels aantrekt met voer, lokt ook de sperwer die op zijn beurt van zangvogels leeft.

Wij kijken naar tuin- en bosvogels in relatie tot omgeving en beplanting; verder zien we een aantal andere fascinerende soorten die wij dicht bij huis tegen kunnen komen.    

Koos Dansen was voorlichter en redacteur bij Geldersch Landschap & Kasteelen. Nu geniet hij van zijn tuin en de natuur dichtbij, fotografeert vogels in en om zijn stadstuin en vanuit een boshut met drink- en voerplek en geeft natuurlezingen. 

Door de Corona maatregelen zijn wij genoodzaakt om het maximum aantal bezoekers op 20 te houden. Daarom is opgave noodzakelijk! Opgeven kan bij Monique Lenoire via tel. 0610731715 of via email molenoire(at)gmail.com 

Locatie: Groenhof, Karel Fabritiusstraat 3, 3904 TG Veenendaal

Datum 13 oktober 2020 

Tijd      :  20.00 uur - 22.30 uur

Entree : gratis voor leden en €4,00 voor anderen geïnteresseerden

U kunt koffie of thee kopen voor € 1,00 inclusief een koekje en dan krijgt u een 2e kopje gratis