Docenten gezocht!

De Natuur- en Milieufederatie Utrecht is dit jaar gestart met het project Heuvelrugtuinen, in samenwerking met o.a. het IVN. We berichtten daar al over in de Iris. Een onderdeel van het project is de cursus “Jouw Heuvelrugtuin”, die in vijf Heuvelruggemeenten wordt georganiseerd. Deze cursus is bedoeld om natuurlijke tuiniers in spé bekend te maken met de belangrijkste aspecten van een Heuvelrugtuin en ze op weg te helpen om deze in eigen tuin te realiseren.
Het IVN zoekt docenten voor deze cursus en gaf ons de onderstaande informatie. Als je belangstelling hebt, of vragen, dan kun je terecht bij de contactpersoon die onderaan dit artikel is vermeld. Sluitingsdatum is 22 oktober a.s.
Hoe zit de cursus in elkaar (in deze rare tijd)?
De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is speciaal voor het project ontwikkeld met vrijwilligers uit de regio. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten in de periode nov-dec en een afsluitende bijeenkomst in het voorjaar 2021. Vanwege de coronamaatregelen zijn drie van de vijf bijeenkomsten digitaal door middel van videobellen. Online lesgeven is misschien even wennen, maar wees gerust: je wordt voor wat betreft de techniek volledig ontzorgd door een ‘tech buddy’, zodat jij je helemaal kunt toeleggen op het lesgeven.
De start- en slotbijeenkomst zijn fysiek en vinden plaats in één van de bestaande voorbeeld Heuvelrugtuinen. Dit doen we omdat we, net als in elke IVN-cursus, waarde hechten aan ontmoeting en beleving. Natuurlijk treffen we bij deze bijeenkomsten wel alle benodigde maatregelen om het zowel voor deelnemers als voor de docent veilig en comfortabel te houden. Praktische zaken rondom de cursussen, zoals het organiseren van de fysieke bijeenkomsten worden in goed overleg met de docent geregeld door het projectteam Heuvelrugtuinen.
Wat bieden we?
• Een informatiemoment om je bekend te maken met het project, de cursus, de andere docenten en het gebruik van Zoom voor online bijeenkomsten.
• Docentenhandleiding met uitgewerkte draaiboeken voor alle bijeenkomsten en alle benodigde materialen.
• Afstemming en ondersteuning met een vast aanspreekpunt van het team Heuvelrugtuinen.
• Technische ondersteuning tijdens de online bijeenkomsten door een ‘tech buddy’ (vrijwilliger).
• Er is een vrijwilligersvergoeding van 100 euro per cursus beschikbaar.
• Een interessante mogelijkheid om jouw kennis, kunde en enthousiasme in te zetten voor het realiseren van Heuvelrugtuinen en het Nationaal Park.
Wat vragen we?
• Je hebt ervaring met het geven van cursussen. Je kunt je inleven in de belevingswereld van tuineigenaren met weinig groene kennis.
• Je hebt basiskennis over natuurlijk tuinieren en de planten en dieren van de Heuvelrug.
• Je hebt zelf een natuurrijke tuin in de regio Utrechtse Heuvelrug.
• Je hebt de middelen om de cursus online te geven: computer met camera en speaker, goede internetverbinding.
• Je bent in de periode nov-dec en voorjaar 2021 beschikbaar voor minimaal 1 cursus in Baarn, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal of Zeist:
• Bijwonen van een informatiemoment (ca. 1,5 uur) ter voorbereiding;
• 1 fysieke cursusbijeenkomst (ca. 2 uur) op zaterdag 21 of 28 november;
• 3 online cursusbijeenkomsten (ca. 1,5 uur) op doordeweekse avonden;
• 1 fysieke cursusbijeenkomst (ca. 2 uur) in voorjaar 2021.

Interesse?

Laat van je horen vóór 1 november!

Heb je interesse om docent te zijn voor een of meerdere cursussen? Heb je nog aanvullende vragen? Neem contact op. Geef hierbij aan welke gemeente je voorkeur heeft en welke dagen je in principe beschikbaar bent (ma-za).

Stuur dan een mailtje naar Charlotte Robben via c.robben@ivn.nl of bel haar op 06-10505383.

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Nationaal Park Utrecht Heuvelrug, Natuur en Milieufederatie Utrecht en IVN Natuureducatie en wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van verschillende Heuvelruggemeenten, Waterschap Vallei en Veluwe en diverse trouwe sponsoren.