4 juli 2020 Brummen-Tondense Tuinenronde

We hebben weer een mooie dagtocht samengesteld waarbij we 3 tuinen en een kwekerij in de buurt van Zutphen gaan bezoeken!

Op zaterdag 4-7-2020 vertrekken we om 9.00 uur om te gaan genieten van de Brummen – Tondense Tuinenronde waarbij 3 van de mooiste tuinen rondom Brummen hun tuinpoorten openen voor tuinliefhebbers. En, als we weer op weg naar huis gaan, bezoeken we Kwekerij Hof te Dieren! We zijn rond 18.00 uur weer terug bij De Groenhof.

Alle tuinen en de kwekerij zijn opgenomen in de gids van de Nederlandse Tuinenstichting. In alle 3 de tuinen krijgen we een rondleiding van de eigenaar en, volgens deze eigenaren, zijn hun tuinen in de zomer op z'n mooist!

De eerste tuin is Farmhouse De Hoeve in het mooie buitengebied van Tonden, vlakbij Brummen. Deze tuin is 1 ha. groot. We drinken hier koffie/thee met wat lekkers.

De Nederlander Bob en de Engelse Wendy verhuisden in 1998 naar Tonden. Na de renovatie van de boerderij beigonnen ze in 2004 aan de tuin. Het is een natuurlijke tuin waar bloemen zich uit mogen zaaien zodat Wendy ieder jaar weer verrast wordt door de tuin zelf. Er zijn borders vol met heesters en vaste planten. Het hele terrein is omringd door beukenhagen – en hier en daar nog een buxus haag...In de oude moestuin plant ze allerlei éénjarigen voor de vogels, vlinders en insecten. Er is een nieuwe moestuin vlak bij de boerderij waar Bob groenten kweekt.

Ze hebben ook een Bed & Breakfast, waarvoor Wendy altijd prachtige boeketten uit de tuin plukt...!

Om vast te genieten van prachtige foto's, kuint u kijken op hun site: www.farmhousedehoevetuin.nl  Op de home page komen er prachtige foto's voorbij! (Deze site is voor een deel in het Engels)

Hierna rijden we naar De Brummense Overtuin, een parkachtige tuin van 5000 m2 in het oude centrum van Brummen. Hier gebruiken we een eenvoudige lunch.

De tuin bestaat uit 3 delen, de voor-, de achter- en de bostuin.

De voortuin is het meest authentiek met oude bomen van het oorspronkelijke landhuis, met als pronkstuk een 175 jaar oude Liriodendron Tulipifera Grandiflora, de echte tulpenboom. De huidige tuinliefhebber heeft er zijn liefde voor rozen aan toegevoegd, met o.a. veel Schneewitchen rozen.

De achtertuin heeft een rechthoekige vorm met binnen- en buitenborders, een rechthoekige vijver en pergola's. De binnenborders zijn beplant in een schema verlopend van koel blauw, grijs, geel tot warm rood en oranje.

Als tegenhanger van de strakke formele achtertuin heeft de bostuin een natuurlijke vorm met o.a.  een tuinhuis, kweekkas, kweekbakken en compostbakken. Door de vele Rhododendrons en Geraniums is dit een mooie bostuin, waarin ook nog een bosvijver te vinden is.

Op hun site: www.debrummenseovertuin.nl staan heel veel foto's van de diverse tuinonderdelen! Op deze site staat ook in de legenda “Tuingroepen in de laatste jaren” met veel groepsfoto's. Zullen wij ook een groepsfoto in deze tuin laten maken?

De derde tuin is Tuin aan 't Leusveld. Deze tuin ligt in het mooie buitengebied van Brummen in een coulissenlandschap. Deze tuin is ook 1 ha. groot. Hier drinken we nog een kopje koffie/thee met (zelfgebakken) lekkers erbij. Er zijn gemengde borders en borders op kleur. Twee heel verschillende vijvers: een natuurlijk ogende vijver met waterlelies en een zwemvijver. Er wordt hard gewerkt in de kas waar alle planten gezaaid en gekweekt worden voor de grote éénjarige borders. In 2019 is er een grassenborder aangelegd.

Een imker heeft een bijenstal met kasten geplaatst, de honing hiervan is te koop. Ook zijn er meestal wel plantjes te koop. Ook deze tuin heeft een eigen site: www.tuinaantleusveld.nl

Op de terugweg bezoeken we dan nog Kwekerij Hof te Dieren, een bijzondere vaste planten kwekerij op een historische plaats. De kwekerij ligt achter de oude muren van het landgoed “Hof te Dieren” en werd rond 1885 als moestuin voor het landgoed aangelegd. Een deel van deze moestuin is thans in gebruik als gelijknamige kwekerij. De oude kwekerij is een poos gesloten geweest, maar werd in 1989 weer opnieuw aangelegd door Romke van de Kaa.

De kwekerij kweekt en levert bijzondere vaste planten, daarnaast hebben ze een ruime collectie rozen en clematissen. In de zomer trekken de uitbundig bloeiende borders de aandacht, evenals de overmatig bloeiende ramblers (klimrozen) in de oude fruitbomen.

Vanaf maart 2020 is de actuele plantenlijst weer beschikbaar. Zo nodig kunt u zelf planten bestellen die op deze dag dan voor u klaar zullen staan.

Hun website is: www.kwekrij-hoftedieren.nl  Hier staat o.a. een leuk stukje op over de geschiedenis van deze kwekerij.

Hierna zal de bus ons – waarschijnlijk bepakt en bezakt – weer naar Veenendaal brengen, waar we rond 18.00 uur bij De Groenhof zullen worden afgezet.

Opgave verplicht (i.v.m. grootte bus) en dit kan gedaan worden tot 6 weken vóór aanvang van de excursie

U kunt zich aanmelden bij Ineke van den Bosch via email: vdbosch.ineke(at)gmail.com of telefonisch via 06 13 24 17 51. Kosten voor deze dagtocht zijn voor leden € 50,00 en voor niet leden € 55,00 (dit is incl. entree tuinen, koffie of thee met lekkers en de lunch)